Na co si dávat pozor při letním rožnění, abyste nezklamali vybíravé jazýčky svých hostů a naservírovali jim šťavnaté kousky, na které do smrti nezapomenou. 

Grilování vypadá opravdu jednoduše, když člověk sleduje někoho, kdo ví, co dělá. Naložit maso, hodit ho na rožeň, párkrát otočit a je to. Jednoduché? Jak se to vezme.

Správně maso ochutit není zas až taková legrace, jak by se mohlo zdát. S trochou umu zvládnete i z průměrného masa vyrobit gurmánský kousek, nad kterým se budou všichni olizovat. Špatnými přísadami ale vykouzlíte maximálně úšklebky. A až s pivem v ruce budete ohromovat kamarády nebo dívku vašich snů, snadno na rozžhavené steaky zapomenete. Místo pochoutky tak zbydou maximálně zčernalé kousky.

 

  1. Nejste trpěliví

Ne nadarmo se říká, že trpělivost růže přináší. Když budete do všeho hrrr, ničemu to nepomůže. Rozdělejte v klidu gril, a pokud moc žhne, nechte jej trochu vychladnout. Ugrilováním masa za pět minut možná někoho oslníte, ale nebude tak chutné, jako při pomalejším rožnění. Navíc ho budete muset co chvíli otáčet a dost reálně hrozí spálení. I po částečném vychladnutí s ničím nespěchejte. Hosti si raději počkají, než aby měli na talíři syrové kousky. Takže načepujte do ruky pivko a dělejte vše v klidném prázdninovém duchu.

pexels-photo-99608

  1. Studené kousky

Lepší než dávat studené maso přímo z ledničky na gril, je nechat ho trochu rozehřát. Mělo by se vytáhnout alespoň hodinu předtím, aby dosáhlo pokojové teploty.

  1. Příliš vysoký oheň

Příliš mnoho ohně škodí. Vysoké plameny se hodí na jiný druh masa, než ty nízké. Doporučujeme grilovat takto: kuřecí maso – nižší, ryby – střední a steaky – vysoké. Pokud budete péct všechno, můžete si aspoň etapy správně rozdělit podle vyhasínajících plamínků.

  1. Grilujete zeleninu přímo nad plameny

Zelenina jako lilek, chřest, paprika nebo houby by se neměla grilovat přímo nad ohněm. Skomírající, dohasínající plamínky jí namísto pořádné výhně dodají lehký kouřový nádech. A nezapomeňte ji sundat, dokud je její barva stále pestrá, ať není příliš vysušená!

garden-party-animal-dog

  1. Moc koření

A znovu jsme u toho, že všeho moc škodí. Není dobré používat více než pět ingrediencí. Aby to nedopadlo, jako když pejsek s kočičkou vařili dort. Koření pak naprosto zastíní chuť masa. To už si rovnou můžete dát jenom olej s trochou soli, pepře, BBQ omáčky, medem a bůhvíčím ještě.

  1. Dejte maso včas naložit

Pokud máte tu možnost, okořeňte maso už o den dříve, zabalte jej alobalem a dejte do ledničky. Všechny přísady se na něm tak krásně podepíšou a chuť nebude jen na povrchu, ale i uvnitř.

  1. Připékající se maso

Už jste někdy po pořádné grilovačce drhli připečený rošt? Spálíte u toho za celé léto sice pár kil, potrénujete svaly na ruce a nervy, ale každý se tomu vyhýbá obloukem. Taky nejedna houbička na nádobí u toho padla v boji o zářivé zítřky. Přilnavost zmírníte tím, když nejprve pomažete mřížku olejem a až poté na ni dáte maso. Umývaní zdar!

wood-man-holiday-vacation

  1. Žádný tuk

Nebojte se pár kil navíc a při nakupování raději sáhněte po flákotě s trochou tuku. Nad rozžhavenými uhlíky krásně roztéká a dodává masu chuť.

  1. Nezapomeňte na dobrou omáčku!

Když se něco nepovede, spravte to omáčkou. Akorát ji udělejte hodně, aby v nejhorších případech zamaskovala váš nezdar. Tak hurá do toho a půl je hotovo.

Zdroj: www.modernman.com

Foto: Pexels