vánoce

Rozsáhlé diskuze (s podivem nejen na internetu) jsou důkazem toho, že velká část populace jednoduše netuší, co najdou na štědrovečerní tabuli u lidí stravujících se vegansky – tedy bez jakéhokoli jídla živočišného původu. Opravdu to jsou čtyřlístky, naklíčené mungo fazolky nebo smoothie, jak si mnoho lidí myslí (tak to už jsme trochu přehnali, ale někteří s touto představou ještě stále žijí…)?

S veganem u štědrovečerního stolu

Nevěříte, že u štědrovečerního stolu můžete najít také plnohodnotné jídlo, které je pouze z rostlinných zdrojů, nikoli těch živočišných? Jde to!

Když pomineme tradice – to bychom sklouzli k trochu jinému tématu a to by vydalo na celý jeden článek, možná i dva – tak si na Štědrý den může dát každý k večeři to, co mu chutná a co rád mlsá. Když ne bramborový salát (i když já si to bez něj neumím představit, protože jej zbožňuji), tak třeba bramborovou kaši, s nějakým dobrým přírodním řízkem ze sojového granulátu, robi masa nebo placičky z květáku nebo brokolice, v neposlední řadě si můžete udělat i obyčejné tofu. Že vám to zní trochu divně a nesrozumitelně? Že si to neumíte představit?

Štědrovečerní menu vegana

Vybrali jsme pro vás celé menu, které může být perfektní inspirací pro ty, kteří chtějí své nejbližší potěšit veganskou verzí štědrovečerního pokrmu, nebo také pro ty, kteří letos nevědí, co si uvaří, nebo s veganstvím nedávno začali a teprve se rozkoukávají.

vánoce

1. Předkrm

Jako předkrm můžete zkusit cokoli, co je lehké, ale zároveň slavnostní. Vybrali jsme muffiny plněné čokoládou a kousky sušeného pomeranče ozvláštněné trochou vanilkového extraktu a skořice.

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 120 g třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr/1 kapka vanilkového extraktu
  • skořice
  • 70 ml rostlinného oleje
  • 250 ml rostlinného mléka
  • sušené pomerančové kostičky
  • hořká čokoláda bez živočišných surovin

Postup:

Prvně smícháme všechny suché ingredience, poté přidáme olej a mléko. Směs zamícháme pomocí vařečky, jestliže máme k dispozici mixér, těsto vyšleháme – jednak v něm nebudeme mít hrudky a jednak bude krásně nadýchané. Poté dáváme těsto do formiček na muffiny – asi do 2/3 maximálně a libovolně vkládáme také sušený pomeranč a čokoládu (tu můžeme nastrouhat nebo nalámat). Muffiny pečeme po dobu asi 15-20 minut v předehřáté troubě na 180 °C.

cokoladamuffin

2. Polévka

Většinově se na Štědrý den vaří polévka hrachová, do které se přidávají opečené krutony housky nebo chleba – podle chuti. Výjimkou nejsou ani jiné krémové polévky, jako brokolicová nebo květáková.

Ingredience:

  • 300 g hrachu (namočíme předem do vody alespoň na 12 hodin)
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 500 ml rostlinného mléka nebo smetany
  • sůl, pepř
  • toastový chléb, houska

Postup:

Hrách uvaříme v zeleninovém vývaru, jakmile je hrách měkký, celou směs rozmixujeme, poté přidáme smetanu a necháme provařit (jestliže potřebujeme polévku dohustit – můžeme použít hrašku nebo zásmažku z mouky a rostlinného másla). Polévku dochutíme podle potřeby. Mezitím můžeme nakrájet pečivo na kostičky a opéct na pánvi.

3. Hlavní chod

A konečně ten očekávaný hlavní chod. Jak asi všichni tušíte, kapra na talíři nenajdete, co je tedy alternativou? Jako přílohu jsme vybrali tradičně bramborový salát ozvláštněný cuketovou hořčicí v kombinaci s řízkem z tofu a řepy.

Bramborový salát:

Ačkoli byste možná ocenili recept na bramborový salát, my vám jej nedáme, každý je natolik specifický, že bychom právě zde sdíleli třeba právě ten, který by pro vás nebyl zajímavý. Ale jeden tip pro vás máme – bramborový salát ozvláštníte použitím cuketové hořčice!

Řízek z tofu a řepy:

Ingredience:

  • 2 uzené tofu
  • 1 řepa
  • hraška + voda = směs konzistenčně asi jako hořčice
  • koření garam masala, pepř
  • špetka himalájské soli

Postup:

Veškeré ingredience (kromě směsi hrašky a řepy) dáme do mixéru a rozmixujeme na směs, která bude tvarovatelná. Mezitím si řepu uvaříme a poté přidáme její polovinu do mixéru (raději méně, aby směs nebyla příliš vodnatá), jestliže bude směs příliš hustá, dodáme i druhou polovinu řepy – záleží také na velikosti). Jakmile máme umixováno, přidáme směs hrašky a následně vytvarujeme placičky nebo mohou být klidně karbanátky. Ty pak smažíme na oleji z obou stran dozlatova.

Tip: Před smažením můžeme ještě obalit v lahůdkovém droždí pro jemnější chuť.

4. Dezert

rohlicky

Ať už byste tady očekávali zákusky, řezy nebo cokoli podobného, máme pro vás jediné: cukroví. To úplně stačí, věřte nám.

Možná nejste vegani, ale pokud rádi experimentujete, může být pro vás štědrovečerní tabule o mnoho zajímavější, nežli doposud byla 🙂

Zdroj fotografií: archiv autorky článku, freepik.com