Protože dobré krimi, je… no, dobré krimi, není ho nikdy dost. Už vám Soudkyně Barbara leze ušima, z Dextera už máte epileptické záchvaty a všeobecně to, co jde v telce, už jde mimo vás? V tom případě máme dobré zprávy.

Rozhodně není pravda, že na co Netflix sáhne, to se povede. To fakt ne (ubohý Death Note, rest in peace), ale tentokrát – tentokrát sáhli dobře. Dobrý start byl, když si na natáčení svého nejnovějšího seriálu vybrali režiséra par excellence Davida Finchera (Fight Club, Gone Girl, House of Cards) a jako writera celé série se jim podařilo úspěšně ulovit Joea Penhalla (Some Voices, Blue/Orange) divadelního dramatika, oceňovaného autora.

O co tam teda jde?

Zamáčkli jste slzu nebo naopak štěstím povyskočili, když jste se dozvěděli, že Charles Manson, jeden z nejslavnějších vrahů všech dob, před časem zaklepal bačkorami? Tak v Mindhunterovi je živý a zdravý. Společně s ním dalších několik slavných jmen spojených s nejkrutějšími, nejmasovějšími sériovými vraždami všech dob. Mladé oddělení FBI v sedmdesátých letech totiž začalo s něčím, čemu se říká profilování zločinců. Mindhunter sleduje tým lidí, kteří v sedmdesátých letech založili jako odnož americké FBI větev věnující se studiu vzorců lidského chování, které později aplikovali právě na masové i sériové vrahy. Byly to oni, kdo vlastně s pojmem „sériový vrah“ přišel.

Mindhunter sleduje jejich práci na případech těch nejhorších z nejhorších a je to opravdu…výživné.

Můj malý, pruhovaný kamarád…

Třeba takový Ed Kemper byl vyloženě sympaťák. Po několika vraždách mladých žen, jejichž hlavy zakopal pod okna své matky, aby k ní „vzhlížely“, protože to „tak měla ráda“ se obrátil na ni. Poté, co si užil s její useknutou hlavou, hodil její hlasivky do drtiče, protože „pořád něco mlela“, drtič mu je ale vyplivl zpátky. To ho sebralo. Když ho policie i přes to, že jí sám dával nápovědy jednu za druhou, nedokázala chytit, v zoufalství se šel udat.

Dokonce se prokázalo, že když převážel jednu ze zavražděných v kufru svého auta, zastavila ho policie, protože si všimla rozbitého blinkru jeho auta. Okouzlil je natolik, že nejen, že ho nezatkli a auto neprohledali, ale nechali ho dokonce jet i bez pokuty, jen s varováním.

FBI má know-how

Eddie je jen jeden z mnoha, kterými se v Mindhunterovi chlapci a děvče z FBI prohrabávají, ale máte-li na to žaludek a zajímá vás historie krimi a drama vám není cizí, je Mindhuter pro vás to pravé.

Smart, skvěle natočené krimi, které až strašidelně dobře maskuje svoje herce, aby se podobali skutečným vrahům, je přesně to pravé na nejedno děštivé odpoledne. A jestli se budete ještě pár dní potom otáčet přes rameno a hluboce se dívat do očí podezřelým osobám v autobuse, tak to nejspíš splnilo svůj účel.

Seriál je mimořádně dobře provedený, přesný a děsivý. Na to, že v něm není moc akčních scén, skvěle udržuje napětí a zaručeně vám bude mráz po zádech běhat nahoru a dolů jako šílený.

Image Credit: Netflix, Betty Images