Sedmý díl Hry o trůny přinesl nečekané. Zatím poslední série našlápla k osmému pokračování a my si budeme muset zase nějaký ten měsíc počkat. Co přinesla poslední epizoda? A co nás v osmé sérii čeká a nemine?

 

Článek obsahuje spoilery k sedmé epizodě Game of Thrones.

 

Sedmá epizoda, přestože měla být velkým vyvrcholením celé sedmé série, přinesla dost rozporuplné reakce. To, že se všichni velcí hráči sešli na plácku u Králova přístaviště, bylo super, a to, že strýček Greyjoy všem zamával, když uviděl mrtvolu, taky. Spoustu dalších věcí ale ne.

Vedle magazínu Forbes to byl i Hollywood Reporter, kdo si stěžoval na nedomyšlenost, uhnanost a občas jednoduše nereálnost některých událostí posledního dílu.

Go supersonic in Westeros!

Nejen, že si asi všichni míchají něco do krmiva pro koně, aby cestovali rychlostí světla, zřejmě jim to užírají i Brannovy vrány. Cesta, která v předchozích sériích zabrala několik dílů a v čase GoT nejspíš týdnů a měsíců je nakonec zvládnutá za takových pět minut místního času.

Jasně. Koho by zajímal v takovém tempu záběr na to, jak Daenerysina vojska mašírují zase pěkně zpátky na sever, když už se přišla ukázat k Cersei před dům. Ale vážně? Vypadá to, že jediným ukazatelem nějakého uplynulého času, bude postup nemrtvých. Možná.

Kde je R. R. Martin?

Přestože poslední díl skončil akcí a hodně dějových linek se uzavřelo nebo pohnulo, zdá se, že standard scénáře trochu upadl. Tvůrci přiznávají, že teď už se nedrží Martinovy předlohy v Písni ledu a ohně a jedou si na vlastní pěst.

Je to vidět.

Dialogy jsou strojené, postavy, které strávily několik sérií tím, že se vyvíjely do podoby, kterou mají teď, reagují adekvátně tomu, kam je zrovna tvůrci potřebují dostat (Cersei, Jon Snow).

Fandom Jona Snowa (no vlastně Targaryena) a Daenerys určitě zaplesal a celá alegorie ohně a ledu tak došla naplnění. Super. Teď se jenom připravit na to drama, až se ukáže, že se vyspal se svojí tetou.

Abychom jenom nenadávali. Nenáročný divák si určitě svoje v posledním díle najde.

Protože jsou v HBO postaveni před nelehký úkol, dát to všechno dohromady, aby to aspoň trochu dávalo smysl, když je tam postav jak na orloji, je asi potřeba zapojit trochu shovívavosti. Třeba se v osmé sérii tempo zase trochu rozvolní a scénář tak nebude působit dojmem, že ho píše někdo s revolverem u hlavy.

Přežili vaši oblíbenci až doteď? Báječné. No a pokud jste byli fanoušci Littlefingera… Upřímnou soustrast.

Photo: © HBO