Medvědí česnek je sezónní záležitostí, a tak se není čemu divit, když si jej sbírají lidé i do zásoby. Medvědí česnek je skvělým nakopávačem pro probuzení organismu po zimě. Využívá se proto v mnoha variantách jako chutný doplněk jídel.
A protože nám jde o to, abyste byli zdraví a využívali co nejvíce potenciál jednotlivých lokálních surovin, ani letos nezůstaneme pozadu: máme pro vás 3 tipy pro využití medvědího česneku v kuchyni!
Jarní quiche s medvědím česnekem
Jaro ještě nepřeje chutným variantám ovocných koláčů, a tak je slaný quiche skvělým slaným pokrmem. Ten potěší při nedělním čaji nejen vaši rodinu, ale také přátele.
Ingredience:
- 1 hotové vegan listové těsto
- rostlinný sýr
- 1 sójový párek
- 150 g medvědího česneku
- 250 ml rostlinné smetany ke šlehání
- směs hrašky s vodou (konzistence hořčice)
- sůl, pepř, kurkuma
Postup:
- Těsto vložíme do koláčové formy, přesahující část po obvodu odřežeme.
- Rostlinný sýr si nastrouháme nahrubo – množství zvolte podle oblíbenosti a chuti s přihlédnutím na to, že je sýr spolu s hraškou pojítkem všech surovin koláče.
- Sójový párek nakrájíme na kostičky a lehce osmahneme na pánvi. Poté jím posypeme nachystané těsto a přidáme rostlinný sýr.
- Medvědí česnek dáme na vrstvu rostlinného sýru nakrájený na tenké proužky.
- A jako poslední krok si v míse smíchejte hrašku spolu s rostlinnou smetanou a dokořeňte. Tuto směs nalijte na quiche.
- Koláč vložte do předem vyhřáté trouby na 200 °C a pečte v průměru 25 minut (podle síly a režimu trouby).
Tip: Ocení především ti, kteří se vyhýbají mléčným a také dalším živočišným výrobkům. Ostatní mohou pouze pozměnit suroviny podle svých představ a možností.
Chutný salát Trikolora
Máte rádi barvy? Pak bude pro vás tento salát pastvou nejen pro chuťové buňky, ale také pro vaše oči.
Ingredience:
- medvědí česnek
- rajčata
- žlutá paprika
- sezamová semínka
- olivový olej
- sůl, pepř
Postup:
- Očistíme si rajčata, papriku a poté nakrájíme na kostičky. Česnek nakrájíme na jemné proužky.
- Vše smícháme dohromady v míse, přidáme olivový olej, okořeníme a na závěr posypeme sezamovými semínky.
Tip: Podávat můžete s opečenou bagetou nebo toastem.
Pesto z medvědího česneku
Kvalitní pesto vám vydrží v lednici dlouho a bude také využitelné v mnoha pokrmech!
Ingredience:
- 85 ml olivového oleje
- 100 g medvědího česneku
- 12 g soli
Postup:
- Česnek důkladně očistíme, osušíme a nakrájíme na menší kousky.
- Rozmixujeme jej spolu se solí na co nejjemnější směs.
- Nakonec přidáme olivový olej.
- Vše smícháme, přelijeme do uzavíratelné sklenice a necháme v lednici.
Tip: Pesto můžete využít na rozpečené bagety a nahoře je ještě posypat sýrem! Můžete jej využít také jako součást hlavního chodu – např. ke kombinaci brambor a tofu se zeleninou. Nebo také jako dochucovadlo na grilovanou cuketu nebo lilek.
Medvědí česnek je plný mnoha skvělých živin a stopových prvků, i to je důvod, proč je skvělým průvodcem při jarní očistě těla. Jaká recept s medvědím česnekem máte nejraději vy?