Tím, že filmovému univerzu „dý síčka“ nejsem schopný přijít na chuť, se nijak netajím. Ani tak nějak pozitivně přijatá Wonder woman ve mně nezanechala lepší dojem. Ale stejně jsem doufal, že Liga spravedlnosti bude konečně tím krokem správným směrem.

Na začátek můžu napsat, že mě Liga spravedlnosti bavila víc než Batman v. Superman. Jenže to podle mě zaprvé není meta, kterou je těžké překonat, a zadruhé si myslím, že za to může výrazně rozumnější stopáž pod dvě hodiny. Jinými slovy i s trochou muziky není těžké diváka nenudit.

Liga spravedlnosti má svá pozitiva, ale…

A ta trocha dobrého působí občas i fajn. Především mezi členy týmu funguje slušná chemie. Flash je třeba vyloženě super, i když někomu možná bude připadat otravný. Film má jakýs takýs spád a dokáže bavit humorem (díky Jossi).

Ale zrovna díky režisérské obměně v průběhu natáčení (že a za jakých okolností Zacka Snydera nahradil Joss Whedon snad víte) je občasná roztříštěnost stylů znát. Navíc s sebou Justice league stále vleče spoustu problémů, kterými trpěly i předchozí filmy, hlavně BvS.

Zaprvé stále se v DC megalomansky snaží do jednoho filmu trucovitě nacpat hrozně moc. Všechno hrr hrr a já stále cítím ten neklid, že Marvel už je tak daleko a DC jen dotahuje. Vždyť celá filmová JL je výsledkem myšlenkového pochodu, už nevíme coby, tak místo postupného budování vytáhneme rovnou nejtěžší kalibr. Ze stejného důvodu se hned v prvním společném dobrodružství objevuje Steppenwolf, jeden z nejmocnějších a nejuctívanějších protivníků Ligy spravedlnosti.

Opakují se ty samé chyby

Navíc se opět musí k některým dějovým záležitostem přistupovat zkratkovitě. Takže je potřeba rychle načrtnout něco ze života Flasha a Cyborga a nahodit aspoň kontury příběhu Aquamana. V kontextu toho nechápu, proč je na začátku věnováno tolik času Wonder woman, která již sólo dobrodružství měla?

A především zas a znovu se do filmu rve přemíra digitálních efektů, které využívají tmavých tónů. Tentokrát si ale aspoň někdo dal bacha na to, aby se udržela jakási základní přehlednost. Za to na pořádnou hudbu se rezignovalo. A ta dřív u DC zrovna za něco stála.

Nicméně nejvíc mi vadí zjevné scénáristické nesmysly. Ohrožení zřejmě ruské rodinky někde u nějakého Černobylu, u kterého se srocovala Steppenwolfova armáda, bylo vyloženě divné a nadbytečné. A proč Aquaman není takřka vůbec ve vodě, za to mu nedělá problém parádně zasurfovat vzduchem, si snad nezaslouží ani komentář. Patetičnost Supermanova znovuoživení snad ani nepřekvapí.

Takže i nad dalším filmem z DC stáje se vznáší zklamání. To, že film vlastně jakžtakž baví, zůstává drobnou útěchou. Ale pro velikány formátu Justice league to je málo.

Foto: © Warner Bros.