Prázdniny a léto jsou prostě nabité spoustou zábavy a akcí, na nichž teče alkohol proudem. Jak si ale z vydařeného víkendu neodnést nepříjemnou kocovinu?

Na následky bujarého víkendu existuje spousta rad a tipů, kterak se s nimi vypořádat. Míchání i přemíra alkoholu udělají své a my se tak do dalšího dne probouzíme s bolavým žaludkem, kamennými játry a hlavou jako střep.

Pokud budete míchat páté přes deváté a neodhadnete míru vypitého alkoholu, tak se kocovině asi úplně nevyhnete, ale můžete přinejmenším výrazně zmírnit následky, které by pro vás mohla mít. Stačí se držet pár jednoduchých pravidel, která vám zachrání sobotní nebo nedělní ráno.

despair-513528_1920

Drinky „na spravení“

Pokud se ráno probudíte s podrážděným žaludkem, máme pro vás dobrou zprávu: existují nápoje a zázračné plechovky, které vás z toho vytáhnou.

Velmi dobrou volbou je kokosová voda, která vaše tělo hydratuje a zklidní podrážděný žaludek. Navíc vám při kocovině bude chutnat víc než voda obyčejná. Vaše játra vám poděkují, pokud je potěšíte vypitím rajčatového džusu, který posiluje jejich funkci. Jako bonus vám džus z rajských jablíček rychle srovná vyčerpanou hladinu antioxidantů. Je ale otázkou, co na rajčatový džus řekne váš podrážděný žaludek, pokud na chuť tohoto nápoje nejste zvyklí.

wine-1209019_1920

Voda s citronem má na kocovinu také blahodárné účinky. Voda vám dodá potřebnou hydrataci a citron doplní hladinu antioxidantů. Navíc vás nápoj osvěží a zchladí vaši bolavou hlavu. Pokud trváte na sladkém nápoji, spíše než Coca Colu si dopřejte Sprite, který urychluje odbourávání alkoholu.

Zázračné jídlo

Občas se dostaneme do stadia, v němž pozřít i jediné sousto se zdá být heroickým výkonem. I přesto je dobré se „dokopat“ k tomu, abyste do svého žaludku něco dostali. Jednak budete mít více síly, jednak se urychlí procesy odbourávání alkoholu. Následující potraviny vás navíc mohou zbavit třesů a svalových záškubů, které vás při kocovině neovladatelně napadají.

Vhodnou snídaní je třeba obyčejný banán, který vašemu zhuntovanému tělu dodá energii, doplní draslík a zklidní žaludek. Při bolesti hlavy se zkuste spolehnout na kvalitní med, který vám díky obsahu fruktózy urychlí odbourávání alkoholu. Je jedno, jestli se jej namažete na chleba s máslem nebo rozpustíte v čaji. Počítá se v jakékoli formě.

banana-316561_1280

Doslova zázrakem jsou vajíčka, která jsou bohatá na aminokyseliny cysteinu, jenž odbourává toxiny způsobující kocovinu. Chilli nebo kayenský pepř jsou sice zkouška ohněm, ale pomohou vám alkohol z krve vypotit rychleji. Navíc k pálivému jídlu vypijete více vody, čímž znásobíte blahodárné účinky na maximum.

Zdá se, že ideální by bylo mít po ruce superpotravinu, kterou když sníme, tak nám žádná kocovina na druhý den nehrozí. Bohužel takový zázrak asi ještě nikdo nikde na světě nevypěstoval ani nevyrobil, a tak máme v zásadě pořád dvě možnosti. Tou první je se na večírku hlídat a nepřebrat natolik, abychom se na druhý den trápili kocovinou, a tou druhou možností je co nejefektivněji mírnit následky bujaré párty.

ache-1297598_1280

Foto: Pixabay