Trendem posledních let jsou nabitá menu s cizími slovy, ze kterých přechází zrak. Bohužel, v některých případech se nedá totéž říci o chuti.

Mnoho restauratérů se totiž poučilo ze svých chyb a v návaznosti na neustálé omílání stejných faktů v televizních pořadech konečně došlo k zacílení pozornosti na restaurační menu. A tak se vám už jen málokdy stane, že byste po zasednutí ke stolu dostali do rukou ušmudlaný lístek s výčtem jídel. Naopak, mnohdy dostanete opravdu působivý a zajímavě graficky zpracovaný restaurační skvost.

V tom ale může být trochu háček. Za nablýskaným názvem jídla se může skrývat obyčejný přírodní řízek a vy se pak nestačíte divit, co jste si to vlastně objednali. A za co vlastně navíc platíte poměrně neuvěřitelnou sumu, když realita je poněkud udivující a nedostačující.

01

Filírované prsíčko s lahůdkovým bramborem

Je sice příjemné vědět, že restauratéři a kuchaři se naučili věnovat pozornost i takovým zdánlivým banalitám, jako jsou jídelní lístky, ale je třeba dávat pozor, aby vše nesklouzlo k problému s množstvím povyku pro nic. I obyčejné přírodní kuřecí prso se šťouchaným bramborem a cibulkou může znít jako nebeský pokrm, pokud se to správně podá.

Použití nadnesených názvů a kuchařských termínů v názvech pokrmů v restauračním menu tak úplně nesvědčí o světovosti a vyspělosti restaurace. Může za tím být totiž i snaha vydělat nějakou tu korunku navíc. Když si totiž objednáváte, vidíte nádherně popsaný pokrm, k němuž vám může připadat uvedená cena jako naprosto adekvátní. Když pak dostanete obyčejné jídlo, které bylo pouze vyšperkováno kuchařskými termíny, už si jen velmi těžko vzpomenete na jeho cenu – a někdy je to tak i lepší.

02

Ptejte se

Pokud se vydáte do restaurace a narazíte v ní na menu podobného typu, buďto si s sebou vezměte chytrý telefon s internetovým připojeným a všechny položky si „přeložte“. Nebo se nestyďte zeptat obsluhy, která by vám měla umět vysvětlit, co které jídlo obsahuje a jak bude chutnat. Jedině tak se můžete vyhnout případnému zklamání nebo rozčarování z objednávky.

V lepších restauracích se už s tímto typem menu nemusíte setkat. Kuchaři totiž vědí, že dávají svému zákazníkovi to nejlepší, co mohou, což odpovídá ceně a může tomu také odpovídat název. V luxusních restauracích se pak už cizích termínů zpravidla nemusíte obávat, neboť jídelní lístky jsou většinou zapsány velmi jednoduše a pravdivě. Navíc máte na výběr z několika položek, čímž můžete mít garantováno, že suroviny budou čerstvé a kvalitně připravené.

04

Ať už se vydáte do jakékoli restaurace, mějte na paměti, že v popředí všeho ostatního by měla být vaše spokojenost. Nebojte se proto ptát nebo si nechat poradit. Dřívější odvaha při dotazu vám pak může ušetřit velká překvapení na talíři.

Foto: Unsplash/Alex Munsell, Monstruo Estudio, Jay Wennington, Gabriel Gurrola