Tým oceněné restaurace Field. Zdroj: Oficiální webové stránky restaurace/www.fieldrestaurant.cz

Špičková gastronomie českých restaurací má nového zástupce. Nově získala ocenění Michelinskou hvězdou pražská restaurace Field.

Field je tak v pořadí třetí restaurací po Alcronu v hotelu Radisson a podniku La Degustation La Boheme Bourge, která byla zařazena do gastronomického průvodce Michelin. Umístění v tomto gastronomickém průvodci je vysoce prestižní záležitostí, a je to také sen mnoha restauratérů.

Pražská restaurace Field si zakládá na vaření neotřelých kombinací a skandinávské kuchyně. Už jen samotný interiér restaurace zákazníka ohromí, prostředí je příjemné a vyvážené, stylizované do seversky jednoduchého stylu s designovými solitéry.

Korunu gastronomickému zážitku dodává perfektně, precizně a kvalitně připravené jídlo, které v Česku ochutnáte jen v málo podnicích. Na jídelním lístku tak můžete najít například oháňku, morek, tuřín, šneky nebo mořské ježky.

Tým oceněné restaurace Field. Zdroj: Oficiální webové stránky restaurace/www.fieldrestaurant.cz
Tým oceněné restaurace Field. Zdroj: Oficiální webové stránky restaurace/www.fieldrestaurant.cz

Co je to michelinská restaurace?

V souvislosti s povykem kolem pražské restaurace Field si tedy ještě řekněme něco o michelinských restauracích. Za michelinskou restauraci je považován podnik, který dosáhl prestižního ohodnocení v katalogu Průvodce Michelin.

Průvodce, který se vydává každým rokem ve více než dvanácti zemích, má za sebou už více než stoletou tradici. Každoročně si tato publikace klade za cíl recenzovat kvalitní restaurace a doporučit potenciálním zákazníkům skutečně špičkové gastronomické podniky.

michelin 03

Hodnocení podniků je rozděleno do několika typů a kritérií. Nejznámějším symbolem jsou asi právě Michelinské hvězdičky, které jsou udělovány restauracím za výjimečnou kvalitu. Dalšími symboly jsou například příbory, které hodnotí příjemnost prostředí restaurace a zajímavým ohodnocením je také tazvaný Bib Gourmand, který garantuje, že menu v restauraci nepřesáhne cenu 28 liber.

Systém hvězdičkového hodnocení je rozdělen do tří stupňů – každý stupeň reprezentuje jedna hvězdička, je tedy možné dosáhnout maximálně tří michelinských hvězd. V České republice získaly toto ocenění tři restaurace, jak již bylo zmíněno, a každá z nich byla oceněna jednou hvězdičkou.

michelin 01

Kromě pražských restaurací oceněných michelinskou hvězdou můžete navštívit například restauraci Steiereck ve Vídni, která je nositelem dvou hvězdiček, nebo třeba jednohvězdičkový podnik Ikarus v rakouském Salcburku. Za třemi hvězdičkami se můžete vypravit třeba do restaurace Amador v německém Mannheimu.

Foto: Pexels, Pixabay