Skladatel, který se narodil v roce 1928 a je mu tedy úctyhodných 89, se naposledy vrátil 16. 10. do pražské O2 arény.

Prý na poslední koncert. Ever.

Vzhledem k věku tohoto génia se tomu dá docela věřit, ale kdo se na koncert dostal, měl jasno v tom, jestli má Morricone stále ještě to něco, co mu umožnilo psát legendární hudbu pro filmy Sergia Leoneho nebo Quentina Tarantina. Byl dechberoucí stejně jako filmy, které díky němu zná snad každý.

Cože je to za filmy?

Morricone je známý díky svým soundtrackům k americkým westernům, takže jestli máte nakoukané legendy jako je Tenkrát na Západě nebo Hodný, zlý a ošklivý, víte, o koho se jedná.

A kdybyste čirou náhodou byli opravdu velký fanda westernů, určitě se vám rozzáří oči při názvech filmů, jako jsou Pro pár dolarů navíc, Pro hrst dolarů (které patří do „dolarové trilogie“. Ha ha.) nebo Tenkrát v Americe.

Na většině z nich s Morriconem a režisérem Leonem spolupracoval Clint Eastwood, ale nebyl jediným kultovním hercem westernových (a akčních) filmů, kteří se v nich objevují. Kdo viděl Sedm statečných z roku 1960, tak tomu něco říká jméno Eli Wallach, jinak padouch Calvera, který se svou bandou sužuje chudou vesničku, kterou s nasazením svého života před ním ochrání právě sedm statečných. A pak už to jede. Henry Fonda, Claudia Cardinalová, Van Cleef, Kinski a jako Harmonika v Tenkrát na Západě Charles Bronson. A v Profesionálovi Jean-Paul Belmondo.

Vedle Johna Williamse, který stvořil nezapomenutelnou hudbu Star Wars, je Morricone bezesporu legendou světové scény filmové hudby a zdá se, že její stále nepřekonaný král.

Symfonickými soundtracky mu mohou konkurovat snad Alexandre Desplat nebo James Newton Howard, ale upřímně – jak často odcházíte z kina nebo svého obýváku s pocitem, že na „tu hudbu jen tak nezapomenete“?

Nejspíš ne tak často. Můžeme jen doufat, že Morriconeho odkaz ovlivní další filmové skladatele a stejně jako na včerejším koncertu se nebudou diváci předních řad bát se rozsypat.

Dlouho jsme neviděli tolik lidí pohromadě brečet. A stát. A tleskat. Takže… uvidíme se na Západě.

Image Credit: © StudioCanal, © Constantin Film, © United Artists, © Paramount Pictures