První uklidňující zpráva na začátek – soubory, které o vás hlasový asistent od Googlu nasbírá, lze vymazat a zrušit. Není teda třeba zase až tolik panikařit.

Pouhé mluvení, tedy hlasová aktivita stačí k tomu, aby se hlasový asistent Google voice search aktivoval a začal nahrávat to, co říkáte. Naštěstí se vaše nechtěně nahrané rozhovory dají dohledat a smazat. I tak by ale společnost Google mohla mít k dispozici po léta nahrávky všeho, co jste vyřkli v okolí svého telefonu s aktivovanou funkcí Google voice search.

Společnost podle britského deníku Independent tiše nahrává velké množství konverzací, které lidé nevědomky vedou v blízkosti telefonu. Hlasový asistent od Googlu funguje na principu toho, že si lidé mohou v telefonu vyhledávat potřebné věci jen za pomocí hlasových příkazů. Uchovávání těchto nahrávek by pak mělo pomáhat společnosti zlepšovat rozpoznání mluveného projevu, což by se následně projevilo na zkvalitnění služby.

15151368_10206566815324177_171269544_n-png

Uchovávání nahrávek

Nahrávky, které ze svého telefonu odešlete, by mělo být možné si dohledat. Jednak si je můžete případně zpětně poslechnout, nebo se jich také zbavit a vymazat je. To je uživatelům smartphonů umožněno pomocí speciální stránky, která shromažďuje informace, které o vás Google nasbírá.

05

Své nahrávky, které jsou uchované na internetu, si můžete poslechnout a promazat zde. Firma má také audiostránku, na které se zobrazují podrobnosti o vašich příspěvcích a mimo jiné si můžete ve svém účtu prohlédnout také podrobnosti o své webové aktivitě, neboť je zaznamenáváno, které stránky jste navštívili nebo která slova jste vyhledávali.

Půldruhý rok nahrávání a zaznamenávání

Služba byla spuštěna v červnu 2015 a od té doby až doteď byla aktivní. Půldruhého roku zpět si tedy můžete prohlédnout nejrůznější zaznamenaná data o své internetové aktivitě, o níž jste si možná dosud mysleli, že byla vaším soukromím.

Nahrávky mohou fungovat mimo jiné i jako určitá náhražka diáře, neboť vám i zpětně připomenou různá místa i situace, ve kterých jste se se svým smartphonem ocitli. Ale kromě toho je to také připomínka toho, kolik informací je o vás skutečně shromažďováno a nakolik intimní tyto informace dokonce mohou být.

07

Mnoho nahrávek a záznamů může pocházet přímo z vašeho telefonu, ale spousta z nich může pocházet ze zařízení, na nichž jste aktivovali svůj účet Google.

Hodně podrobná historie

Na stránce si můžete vyslechnout všechny své nahrávky. Dokonce si můžete prohlédnout všechny informace o tom, jak a kde byl záznam pořízen – jestli to bylo skrze Google aplikaci nebo jinde. A ke všemu si můžete přečíst i přepis toho, co od vás Google úspěšně zachytil a přetransformoval v text.

Ale pravděpodobně tou nejužitečnější vlastností této stránky, a zároveň nejhlavnějším ze všech důvodů, proč byste ji měli navštívit, je nakonec to, že byste měli smazat všechna data, která si nepřejete uchovávat. To můžete udělat buďto výběrem konkrétních nahrávek a položek – anebo jednorázovým vymazáním veškerého obsahu.

06

Nejjednodušší cestou, jak zastavit nahrávání, je vypnout virtuálního asistenta a nikdy nepoužívat hlasové vyhledávání. Ale i tohle řešení má trhliny – pokud používáte Google vyhledávač, vlastníte účet na Googlu nebo máte telefon s Androidem, tak úplně se stejně shromažďování dat nevyhnete.

Zdroj: Independent, Androidmarket

Foto: Androidmarket, Unsplash/Edho Pratama, Jay Wennington, Carlos Muza, Pixabay