Než naplno odstartují letní hudební festivaly, zachvátí naše chuťové buňky vlna těch gurmánských. Na co všechno se můžeme těšit, a kam vyrazit hýčkat vybíravé jazýčky?

Ať už holdujete mezinárodní kuchyni nebo máte nejraději správnou českou svíčkovou a knedlo vepřo zelo, letos si vybere opravdu každý. A to i vegani nebo milovníci specialitek z hmyzí říše. Před čtením článku ale doporučujeme něco sníst, jinak se vám budou po celou dobu sbíhat sliny. Připraveni? Tak vytáhněte diáře a jdeme na to.

Praha

River food festival

12.–14. května

Smíchovská náplavka, Hořejší nábřeží

Pražské náplavky se již několik let stávají v teplých měsících středobodem celého hlavního města. Rozeznívají je koncerty, ožívají v nich výtvarná díla a na divokých večírcích i sami Pražané. To však není vše. Hýčkat gurmánskými extázemi tady můžete i své chuťové buňky, třeba na River food festivalu.

„Šéfkuchaři špičkových restaurací připraví návštěvníkům například peruánské hovězí srdce, chobotnici po galícijsku, chilli con carne nebo japonské jakatori. V deli zóně budou z talířů vonět ústřice, sardinská vína, šneci, káva z české pražírny, luxusní čokoládové pralinky, lanýže, tropické ovoce nebo moderní molekulární kuchyně. Chybět nebude sekce food trucků, kde se představí to nejlepší ze street food nebo čajovna umístěná v pantheon stanu,“ lákají organizátoři mlsné jazýčky hostů. U kormidla pestré světové kuchyně se vystřídá dohromady čtyřicet účastníků.

První ojedinělý food festival na vodě proběhne na Smíchovské Náplavce spolu s doprovodným programem. Kromě výstavy obrazů, cooking show a nočního marketu vystoupí například Skety, Václav Koubek nebo Ukulele Orchestra. Zábava rozhodně nebude stát a když už, tak jedině Na stojáka! Cena je v předprodeji 100, na místě 150 korun.

Prague food festival

26.-28. května

Vyšehrad

Ani kousek dál přes řeku se nenechají zahanbit. „Cílem našeho festivalu je, kromě skvělé gastronomie, vždy také představovat zajímavá místa. A Vyšehrad bezesporu patří k našim nejvýznamnějším kulturním památkám,“ říká zakladatel jednoho z nejvěhlasnějších festivalů v České republice Pavel Maurer. Kromě historických zátiší je skutečně na co se těšit. Zmíníme například vegetariánský svět chutí z Etnosvěta, moderní vietnamskou kuchyni Gao Den, asijské speciality z KOBE, mezinárodní pochoutky z Le Grill, mořské plody z Mirelle či pokrmy z doby Rakouska-Uherska v Monarchii. Dočkáte se dokonce takzvaného „kulinářského wellness“ v podání Spices Restaurant & Bar. K dostání bude i bohatá nabídka kvalitních vín, ze kterých si vybere i ten nejpřísnější someliér.

Doprovodný program přímo překypuje různorodými akcemi. Národní tým asociace kuchařů a cukrářů České republiky pro návštěvníky připraví menu na téma „Baroko všemi smysly“. Na jejich stánku zároveň proběhne autogramiáda českého reprezentanta a hráče NBA Tomáše Satoranského. Jak moc dobře se umíte ochomýtat v kuchyni zjistíte ve škole vaření od Apetitu. Ve velkém stanu Pivovarů Lobkowicz zanecháte muže na ochutnávky a zdokonalení techniky čepování piva. Drahé polovičky mezitím okouzlí spíše vyladěná fitness jídla, konzultace s výživovým poradcem a měření podílu svalů a tuku v organismu se Zdravým stravováním. Zároveň budete moci poznat jídelníček reprezentantů a setkat se s našimi vrcholovými sportovci. To abyste z toho stanu své muže na něco odlákali pryč. Tři dny plné zábavy prožijete za 450, při koupi na místě za 550 korun.

Pivo & Burger festival

21. května

Karlínské náměstí

Vůně opečené křupavé slaniny, čerstvé nadýchané housky a jemného hovězího masa. Tak přesně tohle vás „po čuchu“ přitáhne na Karlínské náměstí, pokud se 21. května budete potulovat někde kolem. Ať už si nás burgery dostaly čímkoliv, tady budete mít možnost ochutnat hned několik jejich lahodných variant. „Jazýčky návštěvníků potěší burgery z karlínských restaurací spolu s půllitrem svrchně kvašených piv IPA, ALE a STOUT nebo některého z vybraných minipivovarů. K trávení zahraje DJs, kytarista Lumík, bluesman Martin Chik a folk punková skupina z Plzně ZNOUZECNOST,“ popisují pořadatelé. Až se nám už teď sbíhají sliny.

Faria Latina (Latin Food and Music Fest)

27. května

Tiskárna Na Vzduchu, areál Výstaviště 67

Stromovka se 27. května promění v temperamentní a vášnivou Latinskou Ameriku. Živá hudba a vystoupení profesionálních kubánských tanečníků vás vtáhne do rytmických melodií, které budete moct vybouřit na workshopu salsy. Po kreacích na parketě se zasytíte pestrou nabídkou pokrmů z různých koutů Latinské Ameriky a svlažíte hrdlo tradičními nápoji nebo svěžími koktejly. Pozor ale, abyste omylem nezabloudili na soutěž v pojídání pálivých papriček! Možné bude zakoupit také lokální potraviny a výrobky. Vstupné je zdarma a s sebou můžete přibrat i malé ratolesti, které prodělají přeměnu na lvy či tygry v koutku s malováním na obličej.

Brno

Extrem Food Festival

13. května

Centrum volného času Lužánky

Pro všechny, kteří rádi experimentují a ničeho se nebojí je tady brněnský Extrem Food Festival. Na pultech se to bude hemžit nejen hmyzem, ale také netradiční a exotickou kuchyní a nápoji z celého světa. V rámci jednoho dne tak procestujete s jazykem téměř půl světa, například arabské státy, Čínu, Mexiko, Japonsko či Koreu. Nebudou chybět ani speciality jako žabí stehýnka, nejsmradlavější ovoce světa nebo pití z ptačího hnízda. Zkrátka, tady se neztratí žádný cestovatel, ani Robinson! Vstupné v předprodeji za 130 korun, ke kterému dostanete i malý dárek v podobě sušenky s červem, exotického čaje, a ještě mnohem víc.

Ochutnej Česko

20. května

Hrad Veveří

Na rozdíl od ostatních festivalů, na hradě Veveří ochutnáte všechny chutě Česka na jednom místě. Pochoutky z regionů spláchnete pivem z minipivovarů nebo při ochutnávce vín a poté nakoupíte na potravinovém a řemeslném trhu. Součástí jsou také různé workshopy a semináře, takže můžete potrénovat kulinářské schopnosti na blížící se zahradní nebo rodinné slavnosti. Vstupné spolu s dvěma malými food překvapeními koupíte na místě za 100 korun. Nutné je však připočítat ještě vstupné na hrad – dospělí 30 korun, děti zdarma.

Olomouc

Veggie Fest

13. května

Pevnost poznání

Pokud se rádi zajímáte o zdravou stravu a občas byste svůj jídelníček promixovali nějakou tou veganskou stravou nebo mezi vegany patříte, určitě si nenechte ujít olomoucký Veggie Fest. Přichystány pro vás budou naučné přednášky, panelové diskuze i workshopy. To vše v obklopení chutného a zdravého jídla, které můžete sami přinést i ochutnávat. Celou akci ukončí koncert. Vstupné za 175 korun s poukazem na oběd, za 100 bez.

Doporučujeme Olomouc navštívit také během 25.-27. května, kdy tady proběhne největší pivní festival v republice Beerfest!

Bosch Fresh Festival

České Budějovice: 6.-7. května

Plzeň: 20.-21. května

Liberec: 27.-28. května

Pardubice: 17.-18. června

Ochutnej svět se Zdeňkem Pohlreichem, lákají pořadatelé na jeden z největších českých festivalů, nad kterým převzal záštitu dokonce ministr zemědělství Marián Jurečka a probíhá hned ve čtyřech českých městech. Kromě Šéfa přijedou i jiné hvězdy v oboru jako Marcel Ihnačák, Petr Stupka nebo Ivan Vodochodský. Na workshop stage budete mít jedinečnou příležitost si s některým mistrem kuchařem i kulinářsky zanotovat nad společným jídlem. K ochutnání budou delikatesy z top restaurací jihočeského regionu, speciality světové kuchyně i takzvaná „zážitková gastronomie“. Takže opět nějací broučci, extrémní a molekulární jídlo.

„Věříme, že první ročník festivalu v Českých Budějovicích přiláká, stejně jako na ty minulé Bosch Fresh Festivaly v ostatních městech, desetitisíce gurmánů a že se stane inspirací pro všechny, kdo holdují dobrému jídlu a pití“ dodává Petr Jirásek, pořadatel festivalu. Vstupenku pořídíte za 100 korun.

Garden Food Festival

Olomouc: 13.-14. května

Ostrava: 10.-11. června

Zlín: 2.-3. září

„Garden Food Festival přinese do všech třech moravských měst vybrané lahůdky od nejlepších lokálních restaurací, pokrmy špičkových tuzemských šéfkuchařů i netradiční delikatesy a regionální i zahraniční speciality. Hlavní hvězdou festivalu bude opět televizní šéfkuchař Zdeněk Pohlreich,“ přibližují pořadatelé, na co se hosté mohou těšit. Samozřejmě ani tady nebude známá tvář svérázného Pohlreicha na festivalu sama. Přijede například herečka a spisovatelka Markéta Hrubešová, michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek nebo specialistka na asijskou kuchyni Kamila „Kamu“ Rundusová a řada jiných kuchařů z regionálních i známých tuzemských restaurací.

„Návštěvníci se zde mohou seznámit se zajímavými gastro koncepty z celé republiky nebo třeba s tím, co se vaří a jí v Brazílii, na Srí Lance, Polsku, Itálii nebo na Slovensku,“ uvádí za organizátory Pavel Vysloužil a dodává: „Ochutnat budou mít možnost i exotické pokrmy, hmyzí delikatesy, lanýže, ústřice, foie gras a další speciality z jater kachen a hus, farmářské a regionální produkty, destiláty, tuzemská i zahraniční vína či pivo z minipivovarů.“ V předprodeji stojí vstupenka na Garden Food Festival 100 korun, balíček s 10 grešlemi pak 350 korun. Přímo na místě vstupenka stojí 150 korun.

Foto: veřejná databáze