Vracíte se z výletů rozlámaní a bolaví? Z této procházky se nemusíte vrátit vůbec.

Když člověk narazí na slovo turistika, vytanou mu na mysli scenerie zalesněných pahorků nebo vyzývajících svahů. Ale co takhle procházka, která je se smrtí doslova na štíru a vyžaduje nervy z železa? Pokud to zní jako váš šálek kávy, pak musíte navštívit provincii Šen-si v Číně.

Čína má na svém území Pět velkých hor, které jsou posvátnými horami taoismu. Jednou z nich je i Chua-šan. Nebezpečnou stezku na její vrchol tvořili při výstupu během staletí poutníci a mniši – takže můžeme říci, že schody a chodníčky jsou bezpečné na stupni DIY, tedy laické zednické práce.

hiking-trail-huashan-mountain-china-5

Chua-šan se může neohroženému průzkumníkovi pochlubit s celkem pěti vrcholy. Nejzajímavějším a nejlákavějším z nich je Jižní štít, majestátně shlížející z více než 2150 metrů a nabízející vyčerpaným cestovatelům dech beroucí výhledy. Za nevšední podívanou však musíte zaplatit vysokou cenu – překonat nekonečné řetězy s devadesáti stupňovými schody (ironicky pojmenovanými Nebeské schody) a pak přežít zrádnou Prknovou cestu.

Boj s vlastní myslí

A slovem zrádnou nijak nepřeháníme. Stezku tvoří prkna úzká jako vaše nohy. Pod ní se rozprostírá už jen bezedná propast a bouřlivá Žlutá řeka a v oblasti není žádným překvapením, když některému z turistů ujede noha a odejde do věčných lovišť. Navzdory řetězům, které se tomu snaží zabránit.

hiking-trail-huashan-mountain-china-1

Naštěstí, trpělivost a v tomto případě hlavně štěstí a zručnost přináší své koláče. Kromě naprosto ohromujících výhledů, které nikde jinde nenajdete, můžete ochutnat také ten nejlepší čínský černý čaj. V historickém chrámu na vrcholu vám ho naservírují místní mniši. A bonus: před přáteli se můžete chlubit, že za sebou máte nejnebezpečnější výlet na světě!

Jen při pohledu na samotné fotografie nám ruce i čelo polívá studený pot. Stojí to za to? Rozhodnutí je jen na vás…

hiking-trail-huashan-mountain-china-2

hiking-trail-huashan-mountain-china-14

Zdroj: vivalifestyleandtravel.com

Foto: Boredpanda