Bez emocí by náš život byl hodně, ale hodně suchopárný. Ale co když je těch emocí moc a jsou natolik koncentrované, že až překážejí?

Někdo se spíše raduje, někdo se řadí mezi lítostivé jedince, jiný vybuchuje vzteky už v banálních situacích, další je zase nesmírně opatrný. Ano, i takové mohou být emoce, jimiž jsme každý více či méně charakterističtí. Koktejl emocí a prožívání máme každý namíchaný na míru, což z nás činí individuální jedince. Ale co když nám naše emoce nebo temperament přerostou přes hlavu?

Pro ilustraci si představme třeba rozlitou sklenici mléka. Zatímco jednoho člověka by to zamrzelo a bylo mu to líto, jiný by rozlití mléka okomentoval pár peprnými výrazy a bouchnutím do stolu. Je ale lepší se nad tím mlékem rozplakat nebo navztekat? Odpověď není tak úplně snadná, protože každý z nás tu situaci vnímá jinak. Klíčem by ale mělo být přiměřené reagování.

person-1281768_1920

To znamená, že bychom měli být schopni kriticky vyhodnotit situaci a její vážnost. Těžko se složíme nad rozlitým mlékem stejně intenzivně jako třeba nedejbože nad úmrtím v rodině. Vždycky bychom tedy měli mít podvědomě stanovenou určitou škálu, podle níž se v dané situaci zachováme. Ne všechny naše reakce totiž mohou být adekvátní.

Je dobré vyjádřit emoce?

Vyjadřování emocí patří k lidské přirozenosti a podle odborníků je takovéto vyjádření více než vhodné. Důležité ale je, jakou formu pro vyjádření našich emocí zvolíme. Existují totiž lidé, kteří nedokáží odhadnout a vyhodnotit situaci a reagují neadekvátně. Ovládání lidských emocí je dovednost, která je velmi obtížně naučitelná, ale s trochou úsilí se dá zvládnout.

A právě takové úsilí se vám může v životě tisíckrát vyplatit. Je jasné, že nikdo není dokonalý, a každý si občas prožije ukázkový „den blbec“. Určitě si vzpomenete alespoň na jeden den, po který si vás celou dobu v práci vychutnával šéf. A vy, místo toho, abyste se odreagovali a vyčistili si hlavu nějakým bezpečným způsobem, jste své nashromážděné negativní emoce ventilovali doma na partnerovi nebo rodině po příchodu domů.

man-1226848_1920

Důležité ale je, aby se takovéto nepřiměřené ventilování emocí nestalo pravidlem. To neznamená, že v sobě musíte svůj vztek a bezmoc dusit, to by navíc mohlo vést k frustraci, ale je dobré se naučit ventilovat negativní emoce tak, abyste zbytečně neubližovali svému okolí. Navíc je dobré upouštět negativní emoce pomalu a postupně a neshromažďovat si je na „velkolepý výbuch“.

Jednání v afektu většinou nic nevyřeší

Každý z nás určitě zažil pocit, kdy byl vzteky nebo bezmocí naprosto bez sebe. A každý si možná vzpomene, jak v takovéto situaci reagoval a ne každý z nás by na svou reakci mohl být tak docela hrdý. To, co se nám v zatemnění mysli emocemi jeví jako ideální řešení, bývá po vychladnutí většinou dost vyhrocené. A ačkoli by se nám v mnoha případech možná opravdu ulevilo, tak pár facek a nadávek většinu situací spíše zhorší než reálně vyřeší.

man-1226848_1920

Odborníci doporučují ve vypjatých momentech počítat do deseti. Počítejte si klidně i do sta, ale hlavně se uklidněte a snažte se najít řešení, při němž se nedostanete do nepřiměřených a neadekvátních situací, které dříve či později zaženou do kouta vás i vašeho oponenta.

S chladnou hlavou

Neznamená to, že se musíme proměnit v roboty bez emocí, abychom své okolí netrápili a nestresovali. Je ale důležité si vždy uvědomovat možné následky toho, čeho se v afektu a vzteku, lítosti nebo bezmoci dopustíme. Když se totiž ovládneme a dokážeme se na vzniklý problém podívat s odstupem a čistou hlavou, zjistíme, že možná není až tak neřešitelný, jak se nám zpočátku zdál.

A možná dokážeme nalézt těch řešení hned několik. Další pozitivum schopnosti ovládat emoce je to, že vás vaše okolí bude vnímat jako pohodového člověka a ne jako šíleného psychopata, u něhož se nedá předpokládat reakce na jakoukoliv nenadálou situaci. A věřte, že pár vzteklých výbuchů z vás v očích vašeho okolí něco podobného vytvoří.

emotions-371238_1920

Ale stejně, největším pozitivem ovládání emocí je to, že i vy sami budete mít mnohem klidnější a spokojenější život, pokud pochopíte rozdíly mezi opravdovými problémy a banalitami a naučíte se kvůli nim stresovat jen v rozumné míře.

Foto: Pixabay