Svět vína je neskutečně rozmanitým prostředím, v němž se inspiraci a novým a neotřelým kombinacím chutí a odrůd meze rozhodně nekladou. Jen je škoda, že většina konzumní společnosti vinařskou rozmanitost vůbec nezaznamená, hypermarkety a vinotéky disponují nejčastěji vybíranými víny jako například Chardonnay, Sauvignon, Veltlínské zelené, Rulandské šedé, Tramíny nebo Müller Thurgau, z červených se pak opakují láhve Frankovky, Svatovavřineckého, Dornfelderu nebo třeba Modrého Portugalu. Pojďme se však podívat na průřez méně známými víny, které určitě stojí za to ochutnat.

Jahodový Chorvátwine-217175_1280

Co si budeme povídat, tohle víno bude asi chutnat více ženám než mužům, pokud byste ale chtěli svou drahou polovičku příjemně překvapit, určitě investujte do koupě láhve tohoto zajímavého vína. Chorvát vznikl křížením odrůd na americkém venkově už v roce 1869, do Evropy byl přivezen jako náhrada za evropskou révu zničenou mšičkou révokazem.

Víno mívá vyšší obsah kyselin i v dobrých ročnících, velmi specifická je ale výrazná chuť i vůně lesních jahod, která je skutečně neopomenutelná a jedinečná. Chorvát se často používá do cuvée k jemnějším odrůdám, například typům Mülleru Thurgau. Ačkoli Chorvát není zapsán do Státní odrůdové knihy České republiky, stojí za to jej vyzkoušet.

Víno s vůní levandule

Pro zcela unikátní víno s vůní levandule budete muset vyrazit do Novosedel na Břeclavsku. Tamní vinař Petr Marcinčák si svůj jedinečný nápad nechal patentovat, a tak si takovéto víno můžete koupit jen u něj. Víno vzniká podobným procesem jako víno slámové, bobule se suší na levanduli a poté prochází procesem kvašení s přidaným levandulovým květem. Víno má specifickou levandulovou vůni i chuť, jeho ochutnávka bude dozajista netradičním zážitkem.provence-725856_1920

Glera

Neznámě znějící odrůda, z níž se vyrábí už známější produkt. Glera je starobylá italská vinná odrůda, z hroznů vzniká známé italské šumivé víno Prosecco. Dnes už se vyskytuje mnoho novodobých mutací této odrůdy, proto je souhrnná klasifikace obtížnější. Co se prosecca týče, můžeme volit z perlivé (Prosecco frizzante) a šumivé (Prosecco spumante) varianty. Rozdíl v těchto variantách spočívá v rozdílném tlaku použitém při výrobě jednotlivých typů. Prosecco je oblíbenou alternativou pro drahé šampaňské víno.

Hibernal

Hibernal je bílá moštová odrůda, která se sklízí asi v první polovině října. Víno z těchto hroznů je jemnějšího rázu, má příjemné kyseliny. V buketu je možné cítit vůni zralých broskví, grapefruitů a také dřevité tóny. Hibernal je vhodný k takzvanému barikování, což znamená, že se víno ukládá do dubových sudů. U bílého vína je vhodné nechat jej v dubovém sudu už přímo kvasit, červené víno se dává do sudu již hotové, aby „natáhlo“ specifickou vůni a tóny ze dřeva.

wine-855166_1920

Vománkové víno

Vománkové víno Vladimíra Menšíka z vinařství Znovín Znojmo je jedinečné víno sestavené z odrůdy Veltlínské zelené a několika utajovaných aromatických odrůd. Vománkové víno vyniká chutí a vůní mandlí, lze v něm nalézt kořenité tóny, ale i vůni lučního kvítí a lesního medu.

Obecně je ale Vománkové víno jedním z ukazatelů na to, že cuvée si získává stále více příznivců. Cuvée je víno, které vzniká scelováním více partií, mohou být míchány již jednotlivé odrůdové hrozny, cuvée ale může vzniknout také spojením několika výsledných produktů. Výroba specifického cuvée nabývá na popularitě, své víno s vlastním názvem si nechávají vyrábět restaurace, hotely, ale také některé firmy.

Zdroj: Znalecvin.cz, Sladkebobule.cz

Foto: Pixabay.com