Máte rádi zvířátka a kvůli nehumánnímu a krutému zabíjení jste přesedlali z masa na zeleninu? Možná o jeho chuť nebudete muset přijít.

Pokud jste se někdy zajímali o to, co předchází zabalenému masu vyskládanému v regálech, určitě jste se zhrozili. Je totiž lehké zapomenout na to, díky čemu maso vlastně máme. Těžko si za každým burgrem představíte skutečnou krávu nebo nevinné kuře. Videí, které k brutálnímu procesu chování a zabíjení zvířat odkazují je nespočet, ale málokdo je viděl nebo se jim záměrně raději vyhýbá. Protože maso milujeme a je to tak jednodušší. Nejsem sice vegetarián, ale zhlédnutí takového „masakru“ donutí zapřemýšlet každého.

Všichni máme rádi zvířata. Doma se mazlíme s pejsky, vyrážíme na túry v horském sedle, chodíme do ZOO a podobně. Zabili byste a snědli kuře, které by vám běhalo po dvorku? Ano, naši předci to dělali, ale jednou za měsíc, ne každý den! Někteří po zhodnocení situace přestanou jíst masové výrobky alespoň částečně, někteří ho ze svého jídelníčku vyškrtnou nadobro. Mám rád zvířata, ale když maso je tak dobré a život bez něho si nedokážu představit, říkáte si?

photo-1454179083322-198bb4daae41

Změna, která nezabolí

Díky novému produktu od Impossible Foods můžete mít „maso“ i bez zvířat. Stejná chuť, vzhled a dokonce i trocha „krve“ pro váš bloody steak, to vše rostlinného původu. Jak je to možné? Společnost se snažila maso nemaso vyrobit od roku 2012 a do projektu se dokonce finanční pomocí zapojil také nejbohatší muž planety Bill Gates. „Spoléháme se na krávy, že nám rostliny přetvoří na maso. Musí existovat nějaký lepší způsob, jak jej dosáhnout,“ vysvětluje začátek projektu zakladatel Pat O. Brown na stránkách výrobku.

A co teda burger dělá v tomhle případě burgerem? Přírodní složky jako pšenice, kokosový olej a brambory. Poslední tajemnou přísadu tvoří hematin, který je v mase hojně obsažen. „Objevili jsme, že hematin je to, co masu dodává jeho vůni, krvácení a úžasnou chuť. Považujte to za „magickou ingredienci“, která z našeho přírodního výrobku dělá sen všech masožravců,“ dočtete se na stránkách.

photo-1468071174046-657d9d351a40

Způsob, jakým v současnosti získáváme maso, nedělá vrásky jenom ochranářům zvířat, ale také přírodě. Agrikultura využívá třicet procent celkové půdy, více než pětadvacet procent vody a vytváří takové množství skleníkových plynů jako všechny auta, náklaďáky, vlaky, lodě a letadla dohromady.

Kde jej sehnat?

Novinku zatím bohužel ochutnáte jen v Americe. Ale pokud se tam v blízké době náhodou chystáte, stavte se do Cocksomb Reastaurant, Jerdaniére v San Franciscu, Crossroads Kitchen v Los Angeles nebo do Momofuku Nishi v New Yorku. My ostatní si budeme muset ještě nějakou chvíli počkat. Tak jenom držíme palce, aby se produkt ujal a naučil nás lépe respektovat přírodu!

Foto: Unsplash, YouTube