Sezóna chřestu je v plném proudu. Využijte s námi do konce června příležitost k ochutnání této lahodné a velmi zdravé zeleniny.

Prozradíme vám nejen, kudy vedla jeho historická cesta na talíř, ale také jaké blahodárné účinky, například na kocovinu nebo cholesterol, skrývá. Seznámíme se s jeho druhy a poradíme, jak v obchodě vybrat kvalitní kus. A protože je jeho sezóna jen od dubna do června, doporučujeme oživit svůj jídelníček ještě dnes!

Chřest nebo špargl? Druhý název je z němčiny a používal se hlavně v minulosti. U nás se mu říkalo také hromové koření, nejspíše podle červených bobulek. Na zelenkavých výhoncích si pochutnávali již staří Egypťané a Římané. Dokazují to nástěnné malby v pyramidách, kde se chřest více než čtyři a půl tisíce let vyskytuje po boku melounů, dýní nebo fíků. Údajně byl také pochoutkou známého římského gurmána Lukula. Největší boom ale na evropském kontinentu zažil až během patnáctého století, a to díky Ludvíku XIV. Ten nechal na svém zámku ve Versailles spolu s markýzou de Pompadour zřídit chřestové plantáže a dietní zeleninu si oba oblíbili natolik, že se z ní záhy stala velmi módní potravina.

Dietní záchrana při kocovině

Konzumace chřestu se v dnešní době znovu stává trendem, a zatímco české kuchařky s jeho využitím celkem tápou, v Německu naleznete pravý opak. Němci jsou totiž největšími konzumenty chřestu v Evropě, jejich roční spotřeba neklesne pod 1400 gramů na osobu. A není se čemu divit, obsahuje v sobě bohatý koktejl vitamínů, vlákniny a minerálních látek, které prospívají celému tělu.

Najdete v něm beta-karoten, vitamíny B, C, E a K, kyselinu listovou, kyselinu asparagovou, esenciální oleje a riboflavin. To však není vše, ze stopových prvků se v něm objevuje také vápník, fosfor, hořčík, draslík, zinek, železo a jód. Díky nízkému obsahu cukrů a nízké energetické hodnotě (pouhých 25 kcal/85 Kj na 100g) se nemusíte bát nějakého toho kila navíc, spíše naopak. Mezi jeho léčivé účinky patří snížení hladiny cholesterolu, zlepšení metabolismu a upravení hladiny cukru v krvi. Dále má pozitivní vliv na funkci ledvin, močového měchýře a cest, brání zadržování vody v těle, omezuje tvorbu křečových žil, zmírňuje menstruační bolesti, podporuje plodnost a působí jako afrodisiakum. Existují také studie o jeho zázračných účincích při kocovině. Zkrátka hned několik důvodů, proč ho zkusit!

Který vybrat?

Existují tři druhy chřestu, které se rozlišují podle způsobu pěstování. Bílý roste zakrytý fólií a má nejjemnější chuť. Zelená barva, kterou známe z obchodních regálu asi nejdůvěrněji, je způsobena pěstováním na světle, které je příčinou vzniku chlorofylu u druhého typu chřestu. Poslední z nich představuje chřest fialový. Jeho zvláštností je, že může dorůstat výšky až jeden a půl nebo dva metry. Jinak se pěstuje stejně jako zelený, ale má nafialovělé listy. Dobrý chřest poznáte v regálu podle toho, že nelze ohnout, jinak praskne. Je křehký a šťavnatý. Starý chřest má výrazné hnědé skvrny na slupce.

A jak jej připravit? O všemožné recepty na internetu rozhodně nouze není. Můžete zkusit například polévku, grilovaný či zapečený chřest nebo také koláč. Fantazii se meze nekladou a povoleno je vaření, zapékání, smažení i grilování. Pokud budete mít čas a chcete nějaké chřestové pochoutky ochutnat ještě před vlastními kulinářskými výkony, navštivte 23. Slavnosti chřestu, které proběhnou od 19. do 21. května v Ivančicích. Všechny potřebné informace naleznete zde.

Fotografie: veřejná databáze