japů

Rádi bychom jedli zdravě, měli vypracovaná těla a přitom si chuť jídla skutečně užívali. Mnoho zdravých jídel ale s chutností bohužel nemá nic společného. Může to být i jinak? JAPŮ je řešením!

Rozhodně může! A přišla na to Jani: JAPŮ. Svou cestu zdravým životním stylem si chtěla okořenit smysluplnými a zdravými svačinkami v rámci fastfoodu – ten však ve zdravé veganské verzi tehdy dostupný bohužel nebyl. A tak se rozhodla, že zkusí s něčím takovým přijít sama a povedlo se!

JAPŮ – zdravý a chutný fastfood

Ahoj, jmenuji se Jani Půlpánová, je mi 28 let a od střední školy se věnuji ekologii a ochraně životního prostředí.

Jóga, kvalita jídla a ekologie

Na vysoké škole jsem zaměřila svou pozornost na odpady a jejich využití. Ráda cvičím dynamické styly jógy a občas vedu lekce Power jógy a ráda jezdím mimo Prahu do přírody… Asi jako každý Pražák.

Od 19 let jsem vegetariánka a poslední dva roky mám velmi blízko k veganství, od střední školy se zajímám o kvalitu jídla a zdravou výživu. Nekouřím, nepiju a sprostě nemluvím (smích).jóga

Jak vznikla značka JAPŮ? Kdo nebo co stojí za jejím vytvořením? Byl to impuls, osoba nebo okamžik, který vás inspiroval?

Značka JAPŮ vznikla z potřeby se kvalitně, zdravě a pestře stravovat formou rychlého občerstvení. Při studiu na VŠ jsem dojížděla a v rámci brigád jsem měla málo času na vaření a zároveň mi nevyhovovala nabídka baget a jídel v menze. Ve čtvrťáku jsem odjela na Erasmus do Belgie, kde jsem si utvářela představu o produktu, který bych chtěla vyrábět a také nabídnout i dalším lidem. V Leuvenu, kde jsem rok žila, jsem si našla různé brigády, abych si vydělala peníze na začátek vaření.

Po návratu jsem hned začala hledat výrobnu v kampusu univerzity a u „čtvrtých dveří“ jsem uspěla.

Byl čtvrtek a muž mi řekl „V neděli jedu do Makra, můžeš jet se mnou“. Vůbec jsem neměla připravené recepty, kalkulace, obaly, etikety, prostě nic, jen jsem věděla, jaký typ produktu chci vytvářet, a tak vznikala první JAPŮčka, tou dobou ještě „JAPŮ PAPŮ“.

Jpu

Projekt se nazývá JAPŮ – proč zrovna tento název?

Ne že bych se inspirovala zrovna názvem Alza, ale říkala jsem si, že když chci nový produkt, pro který není obecný název, jako třeba bageta, tak by mohlo být fajn i úplně nové slovo. A tak jsem spojila první písmena mého jména a vzniklo JAPŮ. V prvních letech jsem ještě měla rým s PAPŮ, aby název evokoval jídlo, ale pro lidi, jež nemají děti, byl název moc infantilní a trochu nás to vedlo směrem, kterým jsme nechtěli jít, tak jsem to zkrátila jen na JAPŮ. Musím říct, že stále potkávám lidi, kteří si JAPŮčka pamatují pod názvem „JAPŮ PAPŮ“ a vždycky mě to potěší.

JAPŮčka představují zdravé snídaně, svačiny, ale také obědy? Jde pouze o studenou kuchyni nebo máte také teplé varianty?

JAPŮčka jsou jídla připravená rovnou ke konzumaci. Kdo chce, tak si je může ohřát, ale chutná jsou i za studena. Chytrá kaše, což je naše nová produktová řada, jsou snídaňové směsi určené k zalití horkou vodou nebo horkým mlékem (rostlinným – úsměv), základ tvoří pohankové vločky, které krásně pohladí a zahřejí bříško.

A najdou u vás stravu také ti, kteří nejedí živočišné suroviny nebo jí pouze RAW stravu? Jsou tedy JAPŮ pro každého?

Všechny naše produkty jsou bez živočišných produktů a také bez lepku díky přirozeně bezlepkovým surovinám. Jídla RAW zatím v nabídce nemáme, ale máme spoustu nápadů na další produktové řady, včetně RAW variant. Tak si u nás časem vybere opravdu každý, kdo jí rád pestře.

V týdnu mívám hodně schůzek, ochutnávek, zařizování a času na sebe moc nemám. Musím přiznat, že z nedělní výroby a náročného pondělku bývám dost unavená a nestíhám moc odpočívat.

Úžasné je to, že máte sladkou i slanou variantu, která je oblíbenější? A která je nejoblíbenější pro vás osobně?

No, to je hodně těžká otázka (smích). JAPŮčka jím skoro každý den a musím přiznat, že mi hodně vyhovuje ta pestrost a to, že si dám každý den něco jiného, tak se mám pořád na co těšit. I když se jídla co týden opakují. Vlastě ani neznám odpověď na otázku, která JAPŮčka mi chutnají nejmíň.

Jinak obecně je to u našich zákazníků takto: nejvíc Rajčata, Cuketa, Zelí, Mrkev, Řepa. Ale vše je to dost na podobné úrovni, protože si lidé rádi kupují JAPŮčka pravidelně a střídají je. Ze sladkých vede jasně recept Meruňka, pak Ostružiny a Višně a v závěsu jsou Fíky a Hrušky.

Jpu

A jaké jsou celkové ohlasy na JAPŮ?

Ohlasy na JAPŮčka se dají rozdělit do třech skupin: první „Mňam, to se mi líbí, to mi chutná, díky, kupuj,“ druhá skupina „To neznám, vypadá to divně, co to je? To mě překvapilo, je to moc dobrý, hned si to koupím,“ a poslední „To vypadá moc zdravě, to nejím a nechci ani ochutnat.“ (smích)

Naši zákazníci jsou buď lidé, kteří již jedí zdravě anebo hledají cestu, jak jíst pestře a šetřit čas. Na všech nových prodejních místech děláme ochutnávky a to i na různých festivalech jídla, takže reakcí jsem si vyslechla už stovky. Lidé často oceňují i náš praktický obal, který je vhodný na opakované použití v domácnosti. Co se týče Chytrých kaší, tak ty chci ještě ladit a recepty budu dost upravovat. Nejoblíbenější je Moruše, pak hned Višně a Meruňky, nejméně oblíbenými jsou Švestky, které mám já naopak hodně ráda díky máku a zázvoru.

Co vaši blízcí, rodina, přátelé – ochutnali už? Stravují se pravidelně např. chytrými kašemi JAPŮ?

Pro mou sestru byla třeba Chytrá kaše Klikva úplně nepoživatelná, bylo to její první setkání s kardamomem a nijak ji neoslovil. Ale celkem dost mých přátel JAPŮčka nakupuje, často se i staví ke mně a rovnou se i pobavíme. Ale to je tím, že mám přátele na podobné vlně, jako jsem já. Zajímají se o to, co jedí, a taky mne rádi podpoří, protože si uvědomují, kolik je za JAPŮ dřiny, a můj nápad se jim líbí.

Musím přiznat, že JAPŮčka a Chytré kaše mají větší ohlas u mých přátel než rodiny.

Jak probíhá výroba JAPŮ? Je náročná? Na vašem facebookovém profilu lze vidět, že mnohdy zůstáváte až do noci v prostorách, kde vytváříte JAPŮ směsi. Máte čas také sama na sebe?

Výroba je náročná, a to hodně. Každou neděli jsem na nohou zhruba od 7 až do 21 hodin, takže moje směna má 14 hodin a často i více. Brigádníci ji mají na 10 hodin. Navíc pracuji i v sobotu asi 4 hodiny. Zatím vaříme menší objemy, a tak nemohu mít velkou partu lidí na výrobu, proto je výroba opravdu náročná. Navíc vše představuje ruční práci, naštěstí mám krásné profesionální zázemí, tak jde práce dobře od ruky.

Ale poslední dobou se snažím dělat si radost zaskakováním za lektory v různých fitkách, kde vedu lekce Power jógy, to je můj současný relax. Lekce mívám tak středně náročné a lidi na mě reagují velmi pozitivně. Jejich díky a úsměvy mi vynahrazují tu náročnou práci v JAPŮ, kde se s díky a něčím pozitivním potkám hlavně na ochutnávkách, které jsou však velice nepravidelné.

Co byste chtěla předat našim čtenářům?

Nebojte se vrhnout do vašich nápadů a vizí po hlavě. Věřte, že to dobře dopadne, makejte a ono to skutečně dopadne dobře.

Fastfood – první, co člověka napadne, je nezdravé, rychlé a často smažené jídlo. Ono to jde však i jinak, dokonce bez oleje a zdravě! Je úžasné, jak lidé prostřednictvím vlastních potřeb přinášejí realizací vlastních nápadů projekty, které mají smysl a jsou inovující a přínosné. Co byste chtěli změnit vy?

 

Zdroj fotografií: archiv Jani