Do tureckých dezertů jsem se zamilovala. Žádná jiná chuť na světě je nepřekoná. Ochutnejte je a zamilujte se taky.

Myslím si, že jedním z důvodů, proč jsem vlastně jela na Erasmus do Turecka, byla neodvratná touha ochutnat tu pravou baklavu. Kdysi jsem k ní přičichla v Řecku, ale doslechla jsem se, že teprve v Turecku poznám neodolatelnou chuť typické baklavy. Byla to pravda. Jakmile jsem ji (hned první den) ochutnala, byla jsem ztracená. A s tím i moje váha.

12383452_540794432761514_339461546_n

Na rozdíl od řecké baklavy, která je slazená medem, tureckým sladidlem baklavy je takzvaný „şerbet“ – sirup, vyrobený z cukru, vody a citronové šťávy. Takto slazená baklava je proto mnohem lehčí a křupavější než většina řeckých a blízkovýchodních variant.

Máte rádi pistácie? Turecké dezerty si vás získají

Sladký dezert tvoří několik vrstev z filo těsta, mezi které jsou vloženy různé druhy oříšků. Nejznámější a nejvíce vyhledávanou variantou je ta s pistáciemi.

11848816_1553411588302989_1736315185_n

Historie vynikajícího dezertu není sice zrovna dobře zpracována, údajně ale její dnešní podoba pochází z osmanské kuchyně paláce Topkapı v Istanbulu. Sultán tehdy představil baklavu během postního měsíce ramadánu při speciální ceremonii.

Nejslavnější baklava pochází z tureckého města Gaziantep, které se považuje za místo zrodu této božské pochoutky. Turecký patentový úřad v roce 2008 oficiálně zaregistroval zeměpisné označení pro „Antep baklavu“ a v roce 2013 byla „Antep Baklavasi“ či „Gaziantep Baklavasi“ registrována pod chráněným zeměpisným označením Evropskou komisí.

11252033_467836753424245_359959838_n

K nejznámějším řetězcům prodávajícím slavnou Antep Baklavasi patří společnost Güllüoğlu, jejíž prodejny můžete nalézt v různých světových metropolích. Bohužel zatím ne v té české. Co bych za to dala! Každý, komu jsem tureckou baklavu přivezla na ochutnání, jí podlehl a stal se stejným závislákem jako já. Garantuji vám, že vás čeká to samé. A pokud ne s baklavou, tak třeba s dezertem „künefe“.

Künefe – Sýrové a přitom sladké nebe

Cukrový sirup, pistácie a sýr? Že to nejde dohromady? Tak to jste ještě nezkusili vynikající künefe. Na výplň se používá poloměkký sýr, vyrobený ze syrového mléka. Dezert se připravuje v malém měděném plechu a servíruje se velmi horký a politý sirupem. Podává se společně se speciálním tureckým tvarohem – kaymakem. Povrch dezertu je posypaný nasekanými pistáciemi.

10251374_115479938849164_383766312_n

Regionem původu zvláštního dezertu je turecký Hatay. Na nejlepší künefe údajně narazíte ve městě Antakya. Od těch ostatních se liší tím, že je připravováno z čerstvého sýra, vyráběného pouze v oblasti Hatay.

Künefe je po právu považováno za jeden z nejchutnějších tureckých dezertů. Občas na něj narazíte v tuzemských tureckých restauracích. Pokud ho nabízí, neváhejte a zamilujte se. Jestli vás ani künefe neosloví, pořád zbývá Katmer.

12328369_1783113361917729_812063774_n

Katmer – „taková hrozně moc dobrá palačinka“

Přirovnání k palačince použila při návštěvě Istanbulu moje kamarádka. Do našeho tradičního pokrmu má ale daleko. Jako bych těch sladkých závislostí neměla dost, při cestování ve městě Gaziantep jsem objevila tuto vynikající sladkost, která mi nedá spát. Katmer se v Gaziantep jí obvykle ke snídani, já bych jím ale nepohrdla v žádnou denní dobu, společně s tradičním tureckým čajem, samozřejmě.

katmer

Tenké těsto na způsob našeho listového, bohatá nadílka másla a samozřejmě kaymak a pistácie, kterými je tato pochoutka plněna. Každý turecký region má ale svou vlastní variantu katmeru. Zatímco ve středu Turecka narazíte na katmer plněný makovým krémem, o pár stovek kilometrů dál ve městě Konya ho místní plní sezamovou pastou.

12724996_225843647767078_3734499_n

Nejslavnější a nejchutnější verze katmeru pochází samozřejmě z města jídla, Gaziantepu. Zde si vychutnáte právě krémový a pistáciový katmer.

Sbíhají se vám teď sliny tak, jako mně? Turecké dezerty patří po právu k těm světově nejznámějším. Jejich ochutnání je ale na vlastní nebezpečí. Protože jakmile je jednou zkusíte, už není cesty zpět. A tak tedy jak říkají v turečtině: Afiyet Olsun! Dobrou chuť!

 

Foto: Irena Menšíková, Instagram