Zatímco ve Francii i Itálii vinice ožívají už koncem února, tuzemské vinice se probouzejí s příchodem jara, v severních oblastech i později. Vždy totiž záleží na teplotě vzduchu a půdy. K slzení révy, které značí probouzení vinice, dochází při teplotách nad deset stupňů. Pro vinaře tak začíná důležité období zelených prací na vinici, které potrvá až do srpna. Nejvíce péče přitom podle enologů vyžadují bujněji rostoucí odrůdy, jako jsou například Tramín, Sauvignon či Frankovka.

Nejdůležitějším faktorem, který ovlivňuje průběh jarního probouzení vinic, je počasí. Pro vinaře byla letošní zima příznivá. Průměrná teplota s výjimkou ledna totiž neklesla pod bod mrazu. „Réva vinná se začíná probouzet při teplotách nad deset stupňů. Slzení révy, tedy vytékání mízy na řezných ranách, signalizuje, že se půda otepluje a réva se připravuje na rašení. Příznivý je také dostatek zimní vláhy, který je důležitý pro příjem živin. Až réva raší a rostou letorosty, jsou největším rizikem teploty pod bodem mrazu,“ zdůraznila důležitost příznivého počasí Iva Šantavá, enoložka z vinařství Víno Blatel.

unspecified-5

V případě jarních mrazů může podle enologů dojít k poškození letorostů a k ovlivnění úrody. Například v květnu v roce 2012 ranní mrazy na moravských vinicích poškodily téměř čtvrtinu vinohradů. Kromě počasí je důležitá i ochrana proti škůdcům. Vedle hlodavců a ptáků jsou pro vinice hrozbou také třásněnky či obaleči révoví. Riziko v následujících měsících představují také houbové choroby, například plíseň révová či Petriho choroba.

unspecified-4

Zatímco období před rašením révy je pro vinaře relativně méně pracovně náročné, po probuzení vinic je čeká intenzivní práce spojená s takzvanými zelenými pracemi na vinici, které potrvají až do srpna. „Bujněji rostoucí odrůdy jsou většinou náročnější na zelené práce, jako je čištění kmínků, podlom, upevňování do drátěnky, vylamování zálistků a odlistění. Mezi odrůdy náročnější na pěstování patří například Tramín, Sauvignon, Frankovka či Kerner,“ vysvětlila enoložka ze slováckého vinařství.

S příchodem jara se také kromě prací na vinicích zpracovává víno z předchozího roku. Zatímco některá vína, jako je Muškát moravský nebo růžová vína, jsou již lahvována a připravována k distribuci, jiná se teprve takzvaně prochutnávají. „Některé odrůdy v tuto dobu ještě ponecháváme na jemných kvasničných kalech. V této fázi je prochutnáváme a diskutujeme nad tím, jaká bude jejich další cesta,“ doplnila Iva Šantavá z vinařství Víno Blatel.

unspecified-3

Zdroj: www.vinoblatel.cz