Pražské Café Savoy z restaurační sítě Ambiente zvítězilo v hlavní kategorii TOP 100 ankety o Restauraci roku 2015, kterou se společností Mattoni pořádá největší domácí internetový gastronomický průvodce www.restu.cz.

Nejlepším mimopražským podnikem se stal středomořský restaurant a obchod Olivier z Českých Budějovic. Výsledky ankety, v níž se utkalo přes 4600 gastronomických zařízení z celé země, byly včera vyhlášeny v Praze.

sav2

„Přišlo nám 68.784 ověřených recenzí, což je dvakrát tolik než loni,“ řekl ČTK zakladatel portálu Pavel Suchánek. Anketa podle něj poukazuje na nejlepší podniky, jak je vidí jejich skuteční hosté. Zařazena do ní byla každá restaurace, která přes tento portál akceptuje rezervace a sbírá ověřená hodnocení.

Vítěz ankety Café Savoy na Smíchově v čele se šéfkuchařem Romanem Frenclem navazuje svou nabídkou na prvorepublikovou kavárenskou atmosféru. Nevšední interiér podtrhuje památkově chráněný strop s historií od roku 1893. „Vážíme si každého hlasu, který nám hosté poslali. Chceme, aby si z naší restaurace vždy odnesli zážitek,“ reagoval na vítězství generální manažer podniku Oldřich Bureš. Domnívá se, že k výhře jim napomohly servis, prostředí, suroviny, ceny i nabídka namíchané ve správném poměru.

„Výběr nejlepších českých restaurací je založen na zpětné vazbě lidí, kteří je opravdu navštívili,“ komentoval výsledky ankety Suchánek. Upozornil na to, že hodnocení uživatelů portálu vypovídá i o tom, kterou kuchyni vede nejzkušenější šéfkuchař, kdo se od loňska nejvíc zlepšil, kde nejlépe funguje obsluha nebo kde se hosté cítí nejlépe.

Tak například nejlepší servis naleznou hosté v liberecké restauraci Bílý Mlýn, kde mají i nejlepšího kuchtíka. Nejlepší prostředí je čeká ve Středověké krčmě v Dětěnicích. Skokanem roku s nejvýraznějším posunem v pořadí mezi pětistovkou nejlepších restaurací oproti loňskému ročníku byla oceněna restaurace Bruxx na pražském náměstí Míru, jejíž nabídka se specializuje na osm druhů čepovaného belgického piva a mušle.

sav3

Své kulinářské zážitky mohou hodnotitelé zveřejnit prostřednictvím portálu či mobilní aplikace Restu, kde si zarezervovali místo v restauraci a po návštěvě ji ohodnotili. „Právě recenze skutečných hostů odlišují tuto veřejnou anketu od podobných českých žebříčků sestavovaných profesionály,“ dodal Suchánek.

Na webové adrese www.restauraceroku.cz naleznou zájemci i žebříčky restaurací podle jednotlivých krajů. V Praze po Café Savoy zabodovaly například i restaurace Dish, Čestr, Magická zahrada Nouveau, Bílá Kráva a Maitrea.

„Naše anketa je hlavně o lidech a jejich opravdových zážitcích. Chceme dát návštěvníkům prostor a zároveň restauracím impulz ke zlepšení i příklady k následování. Vypíchnout ta nejlepší místa a jejich dobrou práci, protože si to tihle restauratéři i celá česká gastronomická scéna zaslouží,“ zdůraznil Suchánek, kterého zájem uživatelů každoročně překvapuje. V předchozím ročníku se absolutním vítězem stala restaurace La Finestra in Cucina pod vedením šéfkuchaře a restauratéra Riccarda Lucquea.

Praha 19. listopadu (ČTK)

Foto: http://www.restu.cz/