Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone

Slyšeli jste už o jídle zvaném pastel? Tento recept je starý 6 tisíc let a používali ho už starověcí Řekové a civilizace Středního východu. Dnes se nazývá pastel, někteří lidé ho také nazývají řeckou snídaní.

Toto zdravé jídlo se objevilo i v Homérově Illiadě pod jménem Intrion. Je to ten nejchutnější pokrm, jaký kdy zkusíte, a navíc má léčivé účinky. V Homérově Illiadě se dočtete, že tento pokrm se podával vojákům před bitvou a naplnil je energií a silou potřebnou  pro nadcházející souboje.

falafel-450084_1280
Pastel je také zmiňován ve starověkých egyptských záznamech, kde ho používali většinou ženy na stimulaci hormonálních žláz. Herodotos, otec dějepisu, nazval pastel medicínou a delikatesou zároveň.

Co to pastel vlastně je? Je to kombinace dvou superzdravých jídel: sezamových semínek a medu. Někteří lidé ho dokonce nazývají sezamovým a medovým koláčem.

Výhody a léčivé vlastnosti pastelu:

Tato kombinace nám dodává mnohé potřebné složky jako například: železo, vlákninu, zinek, hořčík, měď, vápník a mnohé vitamíny, hlavně skupinu vitamínů B a téměř všechny prvky, které jsou potřebné pro pevné zdraví organismu a jeho správné fungování. Studie ukázaly, že tato kombinace přírodních látek je vysoce účinný regulátor tuku v krvi, zvláště cholesterolu. Pastel reguluje puls srdce, vysoký krevní tlak a zlepšuje cirkulaci. Dodá vám energii a sílu na vyčerpávající práci.

Podle výzkumů jeho pravidelné užívání potlačuje chronickou únavu, úzkost a depresi. Již po 3 týdnech pravidelného užívání se ztratí chronická únava. Med a sezamová semínka jsou velmi efektivní v boji proti depresi, ateroskleróze, roztroušené skleróze a vysokému krevnímu tlaku. Pastel zahrnuje 182 složek, které našemu zdraví přinášejí výhody, obzvláště velké množství antioxidantů, které nás chrání před vznikem rakoviny a jiných onemocnění. Užití 1-2 kuliček před jakoukoliv událostí vám dodá energii navíc. Rozhodně toto úžasné jídlo vyzkoušejte.

Originální recept na pastel

oil-316591_1280

Ingredience:

300 gramů pasty Tahini (pasta čistého mletého sezamu)

300 gramů medu

Pokud si chcete připravit domácí pastu mletého sezamu, tak budete potřebovat syrová loupaná sezamová semínka, olej dle vašeho výběru (na půl či celý hrnek se většinou použijí 2 lžičky oleje, závisí to na tom, jak moc kalnou pastu chcete – můžete použít sezamový, olivový, dýňový či kokosový olej). Semínka pražte bez přidání jakéhokoli tuku předtím než nejsou opečena dozlatova (5 – 10 minut za stálého míchání). Semínka nesmíte připéct, protože pak by měla trpkou chuť. Následně semínka zpracujte s olejem, dokud nedostanete pastu se žádanou hustotou.

Obě složky receptu smíchejte v misce. Obě jsou v kapalné formě, ale co je zajímavé, že po smíchání budou pevnější směsí, kterou můžete tvarovat jako těsto.

honey-823614_1280

Během míchání můžete přidat mleté ​​ořechy, mandle, lískové oříšky či pistácie, ale taková směs se nesmí péct, jinak ztratí mnohé složky výhodné pro vaše zdraví. A také skvělou chuť a o tu přijít nechcete.

Vyformujte kuličky a ty pak obalte celými sezamovými semínky. Pastel udržujete v ledničce. I když se jedná o velké pokušení, denně si dejte jen 2-3 kuličky. Tento pokrm je sice malý, ale zároveň je skutečnou energetickou bombou.

Zdroj: www.healthylifevision.com

Foto: www.pixabay.com

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone

Komentáře obsahující útoky na třetí osoby, linky na externí zdroje (URL) a taky komentáře neobsahující názor k tématu článku nebudou publikovány. Děkujeme za pochopení a přejeme plodné diskuze.

« REKLAMA »